Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αποστολή του ΚΥΠΕ είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο και στο εξωτερικό για ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την Κύπρο. Στα πλαίσια της αποστολής του, το Πρακτορείο μεταδίδει ειδήσεις και φωτογραφίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) έναντι συνδρομής και ειδήσεις σε τρεις γλώσσες: ελληνική, τουρκική, αγγλική. Διαθέτει Φωτογραφική Υπηρεσία (ημέρας και αρχείου), η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με φωτογραφίες της κυπριακής, ελλαδικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Το ΚΥΠΕ αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης των ανά τον κόσμο διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ειδήσεις του αξιοποιούνται από αυτές για ενημέρωσης κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και για έκδοση δελτίων Τύπου σε διάφορες γλώσσες.

Το ΚΥΠΕ μεταδίδει τρεις εκπομπές (περίληψη ειδήσεων 24ώρου, Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων), που απευθύνονται σε ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά ΜΜΕ σε διάφορες χώρες.

Πέρα από το δημοσιογραφικό και άλλο προσωπικό στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, το ΚΥΠΕ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ανταποκριτών στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και στα κατεχόμενα και σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό (Αθήνα, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Στρασβούργο, Κωνσταντινούπολη και Μόσχα). Ανατίθενται επίσης σε δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, για κάλυψη σημαντικών επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιωματούχων του κράτους, καθώς και σημαντικών αποστολών της Βουλής.

Το ΚΥΠΕ έχει υπογράψει συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ), το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Frederick Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το ΚΥΠΕ έχει εμπορικές συμφωνίες με τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters, AFP και ITAR-TASS, καθώς και συμφωνίες συνεργασίας με τα πρακτορεία ΑΠΕ (Ελλάδα), SANA (Συρία), XINHUA (Κίνα), ANSA (Ιταλία), IRΝΑ (Ιράν), APS (Αλγερία), ΑΤΑ (Αλβανία), AGERPRES (Ρουμανία), PRENSA LATINA (Κούβα), TANJUG (Σερβία), UKRINFORM (Ουκρανία), KYODO (Ιαπωνία), EFE (Ισπανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία),YONHAP (Νότιος Κορέα), ΜΕΝΑ (Αίγυπτος), QNA (Κατάρ), MTI (Ουγγαρία),NNA (Λίβανος), TELAM (Αργεντινή),BUANEWS (Νότιος Αφρική), WAFA (Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή), MAP (Μαρόκκο) και Armenpress (Αρμενία).

Το ΚΥΠΕ είναι μέλος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Πρακτορείων Ειδήσεων (WCNA), της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ) και της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΑΒΝΑ-SE), όπου αναπτύσσει πλούσια δράση από διάφορα αξιώματα. Από το 2000, το ΚΥΠΕ κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΑΜΑΝ. Επανεκλέχθηκε ομόφωνα για τριετή θητεία το 2003, το 2006, το 2009 και το 2012.


Κατηγορία: Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας
Υποκατηγορία:  Ημικρατικοί Οργανισμοί
Έτος Ίδρυσης:


Τελευταία Ενημέρωση: 23/2/2016 12:03:10 μμ
Πύλη "Ενημέρωσέ με"  - Μια ολοκληρωμένη υπηρεσία προσωπικής και εξατομικευμένης ενημέρωσης
Αποποίηση

© Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου 2014

         

Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ