Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων
Εθνικοί Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων

Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Κέντρου Παραγωγικότητας, έχει καταστεί από το 2008 μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προώθηση των Δεξιοτήτων (European Skills Promotion Organization – Worldskills Europe). Κυριότερη δραστηριότητα του Worldskills Europe είναι η διοργάνωση, ανά διετία, των Ευρωπαϊκών Διαγωνισμών Δεξιοτήτων Euroskills.

Ο πρώτος διαγωνισμός Euroskills πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, ο δεύτερος το 2010 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ο τρίτος το 2012 στην πόλη Σπα του Βελγίου και ο τέταρτος 
στη Λίλ της Γαλλίας το 2014. Ο πέμπτος διαγωνισμος Euroskills 2016 έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τον Δεκέμβριο του 2016. Ο έκτος διαγωνισμός Εuroskills 2018 θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.Η Κύπρος συμμετείχε στον Euroskills 2010 με την Eθνική της Oμάδα η οποία προέκυψε μέσα από τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Λευκωσία. Ο 2ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012 και οι νικητές των διαγωνισμών συμμετείχαν ως μέλη της Εθνικής Ομάδας της Κύπρου στο Euroskills 2012. Ο 3ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου 2014 στο ΑΞΙΚ στη Λευκωσία για τις ειδικότητες Μάγειρας και Τραπεζοκόμος και στις 12 Απριλίου 2014 στο ΚΕΠΑ στη Λεμεσό για τις ειδικότητες Εγκαταστάτης ξηρής δόμησης/Σοβατζής, Συγκολλητής, Υδραυλικός/Κεντρικές Θερμάνσεις, Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Ψύξης και Μηχανικός αυτοκινήτων. Ο 4ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου 2016 στο ΑΞΙΚ για τις ειδικότητες Μάγειρα και Τραπεζοκόμου και στις 15 Απριλίου 2016 στα Νέα Εργαστήρια του ΚΕΠΑ στη Λευκωσία για τις ειδικότητες Εγκαταστάτης Ξηρής Δόμησης/ Σοβατζής, Υδραυλικός/ Κεντρικές Θερμάνσεις, Συγκολλητής, Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Ψύξης και Μηχανικός Αυτοκινήτων.