Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων
Διαγωνισμοί Euroskills
Ο διαγωνισμός δεξιοτήτων Euroskills, αποτελεί τη σημαντικότερη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προώθηση των Δεξιοτήτων (European Skills Promotion Organization – ESPO). Οργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επίδειξη της ποιότητας, της κατασκευαστικής αρτιότητας και της δεξιοτεχνίας στην Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στα επαγγέλματα και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και αντανακλά τα επαγγελματικά επίπεδα που απαιτούνται από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν, και την Ευρώπη γενικότερα.
 
 
 Στο διαγωνισμό συμμετέχουν νεαρά άτομα (17-25 ετών) από τις χώρες της Ευρώπης που είναι μέλη του ESPO, τα οποία έχουν αποκτήσει, ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό κρίνεται και αποφασίζεται μέσα από εθνικούς διαγωνισμούς δεξιοτήτων που διοργανώνει η κάθε χώρα μέλος.
 
 Η συμμετοχή στο διαγωνισμό EuroSkills είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία για τον καθένα. Αποτελεί όμως και μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξει κανείς το ταλέντο του και να προωθηθεί επαγγελματικά.
 
 Ο πρώτος διαγωνισμός Euroskills πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Κύπρος δεν έλαβε μέρος με διαγωνιζόμενους, αφού μόλις πρόσφατα είχε καταστεί μέλος στον ESPO. Ο δευτερός διαγωνισμός Euroskills 2010 πραγματοποιήθηκε στις 9 με 11 Δεκεμβρίου 2010 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας όπου η Κύπρος κατέκτησε Χρυσό μετάλλιο στο Επάγγελμα του Μάγειρα, χάλκινο στο επάγγελμα του Σοβατζή και μετάλλιο αριστείας στο επάγγελμα του Εργοδηγού. Ο τρίτος διαγωνισμός Euroskills 2012 πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2012 στην πόλη Σπα του Βελγίου. Ο τέταρτος διαγωνισμός Εuroskills 2014 πραγματοποιήθηκε απο τις 2 με 4 Οκτωβρίου 2014 στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Η Εθνική μας ομάδα, σημείωσε σημαντική επιτυχία με τον Ιάκωβο Γιαννακού, ο οποίος κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Διαγωνισμό Μαγείρων, κατακτώντας μετάλλιο αριστείας καθώς και το μετάλλιο «Βest of Nation» που δίνεται στον καλύτερο διαγωνιζόμενο από την κάθε συμμετέχουσα χώρα. Ο πέμπτος διαγωνισμός Euroskills 2016 πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2016 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ο έκτος διαγωνισμός Εuroskills 2018 θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2018 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και η Κύπρος θα λάβει μέρος με Εθνική Ομάδα που θα καταρτιστεί από τους νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού.