Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων
Νικητές EuroSkills

Με Χρυσό, Χάλκινο και Μετάλλιο Αριστείας επιστρέφει στην Κύπρο η Εθνική Ομάδα από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων Euroskills 2010

 

Με ένα Χρυσό (στη Μαγειρική), ένα Χάλκινο (στην ειδικότητα του Σοβατζή) και ένα Μετάλλιο Αριστείας επέστρεψε στην Κύπρο η Εθνική Ομάδα από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων Euroskills 2010, που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου 2010.
 

Κύπριος ο καλύτερος νέος μάγειρας στην Ευρώπη, ο Σταύρος Χατζηκυριάκου, απόφοιτος του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου. Ο Σταύρος κατάφερε μέσα από ένα εξαιρετικά δύσκολο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 19 διαγωνιζόμενοι από ισάριθμες χώρες, να κερδίσει την πρώτη θέση, τιμώντας έτσι την Κύπρο, την Εθνική μας Ομάδα, τη Σχολή του και το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεται. Κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, μαζί με την εκπρόσωπο της Αυστρίας, κέρδισε την κορυφή στο επάγγελμά του, κερδίζοντας τον τίτλο “Euroskills Master» και το καλύτερο εισιτήριο για μια λαμπρή καριέρα. Στο Σταύρο απονεμήθηκε επίσης το μετάλλιο για τον κορυφαίο του Έθνους (“Best of Nation´s”).

 

Με Χάλκινο μετάλλιο, ο Γρηγόρης Γρηγορίου αναδείχθηκε ο τρίτος καλύτερος σοβατζής στην Ευρώπη. Ο Γρηγόρης, με το πάθος του για το επάγγελμα του, και τον επαγγελματισμό που έχει αναπτύξει, κέρδισε αυτό που του άξιζε, συμβάλλοντας έτσι και στην επιτυχία της κυπριακής ομάδας, και στην προβολή του επαγγέλματος.

Μετάλλιο Αριστείας κέρδισε επίσης ο Βαχίτ Μπασσέττ στον ομαδικό διαγωνισμό κτισίματος κτιρίου, στον οποίο διαγωνίστηκε ως Εργοδηγός, προσθέτοντας, μαζί με τη δική του καταξίωση στην επιτυχία της Εθνικής μας Ομάδας.


Η κυπριακή ομάδα, παρά το ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό δεξιοτήτων, κατάφερε να καταταγεί 17η στην αποκομιδή μεταλλίων, μεταξύ 26 χωρών που εκπροσωπήθηκαν με εθνικές ομάδες . Η θέση αυτή αποτελεί τιμή για την Κύπρο, αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η τρίτη μικρότερη χώρα μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο και κατάφερε να ξεπεράσει μεγαλύτερες χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.


Στο Διαγωνισμό Euroskills 2010 συμμετείχαν συνολικά 500 νέοι μεταξύ 17 και 25 χρόνων οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 50 επαγγέλματα. Το Διαγωνισμό επισκέφθηκαν πέραν των 60 χιλιάδων ατόμων στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείων της Πορτογαλίας. Ο επόμενος ευρωπαϊκός διαγωνισμός δεξιοτήτων θα διεξαχθεί στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2012 και σε αυτόν θα συμμετάσχουν οι νικητές του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2012.